Melonta ja koskenlasku kumilautalla

Lapland Hide on Suomen parhaimpien ja monipuolisimpien melonta- ja koskenlaskujokien alueella. Lätäsenon Isokurkkion ja Vähäkurkkion välillä joen rannalla sijaitsevasta Lapland Hidesta pystyt harjoittamaan luontaisesti melontaretkeilyä, koskimelontaa ja koskenlaskua kumilautalla. Näissä aktiviteeteissa koet Lapin koskemattoman luonnon läheltä ja aidoimmillaan. Sininen virta erämaa- ja tunturimaisemineen ovat aidointa Lapinmaata, jossa virkistyt ja keräät voimia jaksamiseesi.

Melonta

Melonnasta sanotaan, ett√§ se on kevein tapa edet√§ ”¬Ěruismoottorin”¬Ě voimin. Sen perustaidot on varsin helppo oppia. Oikeissa varusteissa ja oikealla asenteella melonta on turvallista. L√§t√§senolta, K√∂nk√§m√§enolta ja Muoniojoesta sek√§ K√§sivarren j√§rviseuduilta kuten Meekonlaaksosta ja Poroj√§rvelt√§ l√∂ytyy kaikille sopivia melontavesi√§. Esimerkiksi L√§t√§senon alajuoksu V√§h√§kurkkiosta Markkinaan (n. 15 km) on rauhallisesti virtaavaa ja sopii jopa ensi kertaa kajakkiin tai kanoottiin istuvalle melojalle tulikasteeksi harrastuksen aloittamiselle.

Kun taidat melonnan perustaidot, voit ryhtyä myös vaativampaan koskenlaskuun Lapland Hiden opastetun melontaryhmän jäsenenä. Tällöin Lätäseno antaa vauhdikasta ja jännittävää menoa sen lukuisissa koskissa, joista kovimmat ja vaikeasti laskettavat ohitetaan maitse luonnonvoimia ja kunkin melojan omaa tahtoa kunnioittaen. Ammattimelojakin jättää sovinnolla Pirunportin tai Isokurkkion osuuksia laskematta, silloin kun esim. vettä on liian vähän tai tulva aiheuttaa lisäriskejä. Kansainvälisen koskiluokituksen mukaan Lätäsenon kosket ovat I-IV -luokan koskia, joiden luokitus voi vaihdella kulloisenkin vedenkorkeuden mukaisesti. Melontaryhmänä jokiretkeily Lätäsenossa parantaa myös tiimityöskentelyn taitoja, joita vaaditaan eri koskenlaskutilanteissa.

Lapland Hidessa lomaillessasi voit oppia ja harrastaa melontaretkeilyä omatoimisesti tai opastetusti. Lapland Hide järjestää tilauksesta melonnan perustaitojen koulutusta sekä huollettuja ja opastettuja melontaretkiä.

Koskenlasku kumilautalla

Lapland Hide järjestää tilauksesta koskenlaskua kumilautalla Lätäsenolla ja Könkämäenolla. Tuolloin on mahdollista turvallisesti laskea koskenlaskuvarusteissa ryhmänä kumilautalla III-luokan koskia ja kokea vapaitten vesien hurma vaikka keskiyönauringossa. Kokonaisvaltainen jokiaktiviteettielämys syntyy esimerkiksi siitä, kun ryhmä meloo ensin Lapland Hidesta Könkämäenolle kajakeilla, laskee koskia Könkämäenossa kumilautalla ja palaa jokiveneillä takaisin Lapland Hiden rantasaunaan kylpemään ja uimaan Lätäsenon kirkkaaseen tunturiveteen.

Lapland Hiden asukkailla on tilauksesta mahdollisuus laskea Lätäseno kumilautalla Porojärveltä Lapland Hideen kolmen päivän huollettuna retkenä, jonka aikana helikopteri tuo ryhmän päivittäin saunomaan ja yöpymään Lapland Hideen.

Löydät lisäinfoa Lätäsenon ja Könkämäenon melonta- ja koskenlaskuelämyksiin monista netissä olevista matkakertomuksista käyttäen näitä em. hakusanoja. Melonnasta ja koskenlaskusta kumilautalla löytyy tietoa myös alan liittojen kotisivuilta. Omatoimiseen melontaretkeilyyn löytyvät koskinuotitukset laskureittisuosituksineen sekä Lätäs- että Könkämäenolle.

Kun tulet ryhmäsi kanssa lomalle Lapland Hideen, jossa voit oppia ja kokea uusia luontoelämyksiä erilaisten jokiaktiviteettien kautta. Tule laadukkaiden palvelujen Lapland Hideen! Varaa erikoisohjelmat ajoissa, niin vietät erämaakeskuksen puitteissa ja ohjelmissa ikimuistoiset jokiseikkailupäiväsi!