Marjastus ja sienestys

Lapland Hiden maastot tarjoavat yhdessä maailman puhtaimmassa ilmastossa erinomaiset puitteet marjastukseen ja sienestykseen. Lakat eli hillat kypsyvät marjoista ensimmäisenä, yleensä jo heinäkuun puolivälissä avonaisilla aapa- ja palsasoilla. Soiden varjoisat ja tunturikoivikkoiset reuna-alueet ja tunturirinnesuot jatkavat hillan satokautta jopa elokuun loppupuolelle. Lätäsenon-Hietajoen soidensuojelualueen hillasadolla on ollut kautta aikojen huomattava taloudellinen merkitys yhtenä toimeentulolähteenä paikalliselle väestölle. Väestön ikääntyminen ja hillan markkinahinnan lasku ovat vähentäneet viime vuosina hillastusta paikallisten lisäansioiden lähteenä. Tästäkin johtuen monet alueen suot jäävät nykyään marjastuksen ulkopuolelle.

Hillan jälkeen satoa tuottavat tunturirinteiden mustikka ja pohjanvariksenmarja, jotka levittäytyvät myös harjanteille ja soiden reunamaille. Syksymmällä kypsyvät karujen harjujen ja tunturirinteiden puolukat ja soiden karpalot. Lapin valoisalla kesällä ja keskiyönauringolla on marjojen terveellisyyteen merkittävää lisävaikutusta.

Lapland Hiden seudun yleisimmät syötävät sienet ovat männyn- ja koivunpunikkitatti, kehnäsieni, kangas- ja haaparousku sekä erilaiset haperot. Lapin sienien ahkerin poimija on poro, joka ymmärtää luonnonherkkujen päälle vähintään yhtä hyvin kuin ihminen. Syödessäsi seleenipitoista ja muutenkin ravinteikasta poronlihaa olet samalla välillisesti Lapin sienten nauttija!

Ulkoilu Lapland Hiden puhtaassa luonnossa marjastaen ja sienestäen on etsimisen ja löytämisen riemuelämysten lisäksi kuntoa ja mieltä kohentavaa hyötyliikuntaa. Lapland Hidessa voit valmistaa tai valmistuttaa keräilytuotteistasi terveellistä ravintoa tai viedä arvokkaita luonnonantimia lomalta kotiisi. Näin jatkat niiden avulla terveytesi vaalimista Lapland Hidessa vietetyn aktiiviloman jälkeenkin. Lapland Hidesta saat halutessasi keräilytuotteillesi myös resepti- ym. hyödyntämisvinkkejä

Marjoja ja sieniä voit ryhtyä keräämään välittömästi Lapland Hiden pihapiiristä. Lisäksi halutessasi saat alueen ja marjapaikat tuntevan oppaan mukaan maastoretkellesi. Lapland Hidessä majoittuessasi voit erikseen tilata hillaporukallesi helikopterikuljetuksen kaukaisille hillan koristelemille, laajoille palsa- ja aapasoille, jonne muuten ei jaksa mennä marjastamaan tai kantaa niiltä pois raskaita hillaämpäreitä. Tällöin voit marjastuksen ohessa kokeilla myös kalaonneasi hillajänkien rautu- ja harjusvesissä. Lapland Hidesta löytyvät kylmä- ja pakastetilat, joissa luonnontuotteet säilyvät laadukkaina kotimatkalle lähtöön asti.

Keskellä ei mitään sijaitseva Lapland Hide muuttuu kesällä keskeiseksi luonnontuotteiden keruu- ja hyödyntämispaikaksi. Tule virkistäytymään Lapland Hiden erämaakeskukseen, jossa kiireetön oleskelu täysihoidossa antaa Sinulle mahdollisuudet myös ulkoiluun ja hyötyliikkumiseen maailman puhtaimpien marjojen ja sienten keruussa! Olet tällöin Lapland Hidessa oikeasti myös terveysmatkailija!