Lintujen tarkkailu

Lapland Hiden ympäristöstä löytyvät monipuoliset biotoopit pohjoisille lintulajeille. Eränkävijä, luonnonsuojelija ja kirjailija Yrjö Kokko pelasti Enontekiöllä aikanaan Suomen kansallislinnun laulujoutsenen kuolemasta sukupuuttoon ja se on nykyään pulmusten kanssa ensimmäisiä kevääntulon merkkejä. Lätäsenon jäidenlähdön aikoihin toukokuun jälkimmäisellä puoliskolla erämaan hiljaisuuden täyttää muuttolintujen reviirilaulut. Silloin sinirinta laulaa Lätäsenon varressa ja tunturikoivikoissa, kurkien voimakasääninen soidin käy vuomissa ja joutsenien kailotus valtaa seudun vesistöjen äänimaailman. Muutamassa päivässä kahlaajat, sorsalinnut ja hyönteissyöjät ovat tuhatmäärin palaneet kotiinsa etelänmatkoiltaan. Muuttolintujen paluun ja lumien sulamisen myötä alkaa petolintujen kuten maa- ja merikotkien, haukkojen ja pöllöjen ja tunturikihujen juhla-aika, varsinkin hyvinä sopuli- ja myyrävuosina.

Soiden ja vesistöjen lintumaailma

Lapland Hidea ymp√§r√∂iv√§ L√§t√§senon-Hietajoen soidensuojelualue on arvokas lintukohde ja kuuluu maailmanlaajuisesti arvokkaisiin lintukohteisiin eli IBA-alueisiin.. L√§t√§senon√Ę‚ā¨‚ÄúHietajoen soidensuojelualueella. Suojelualueen yleisimm√§t linnut ovat pajulintu (phyllocopus trochilus), niittykirvinen (anthus pratensis) ja keltav√§st√§r√§kki (motacilla flava). Laajoilla suo- ja sen vesialueilla esiintyv√§t mm. kaakkuri (gavia stellata), kuikka (gavia arctica), laulujoutsen (cygnus cygnus), mets√§hanhi (anser fabalis), lapasotka (aythya marila ), mustalintu (melanitta nigra), pilkkasiipi (melanitta fusca), alli (clangula hyemalis), uivelo (mergus albellus), merikotka (haliaeetus albicilla), ruskosuohaukka (circus aeroginosus), sinisuohaukka (circus cyaneus), muuttohaukka (falco peregrinus), riekko (lagopus lagopus), kurki (gus grus), suosirri (calidris alpina), lapinsirri (calidris temminckii), suokukko (philomachus pugnax), taivaanvuohi (gallinaga gallinaga), j√§nk√§kurppa (lymnocryptes minimus), punakuiri (limosa lapponica), pikkukuovi (numenius phaeopus), punajalkaviklo (tringa totanus), mustaviklo (tringa erythropus), j√§nk√§sirri√§inen (limicola falcinellus), vesip√§√§sky (phalaropus lobatus), lapintiira (sterna paradisaea), suop√∂ll√∂ (asia flammeus), lapinkirvinen (anthus cervinus), koskikara (cinclus cinclus), pensastasku (saxicola rubetra) ja lapinsirkku (calcarius lapponicus).

Lätäsenon-Hietajoen alue on aikoinaan ollut kiljuhanhen (anser erythropus) vankimpia pesimäalueita maassamme ja se oli vielä 1900-luvun alussa alueella tavallisempi kuin metsähanhi. Erittäin uhanalaiseksi luokitellun kiljuhanhen pesimäkanta romahti. Suomesta ei ole löydetty kiljuhanhipoikuetta vuoden 1996 jälkeen, mutta muuttoaikaisia havaintoja sen sijaan on ollut vuosittain. Soidensuojelualueen suot sekä pajukko- ja koivikkorantaiset lammet, järvet ja jokivarret ovat lajin potentiaalisia pesimäalueita; joten hyvällä onnella kiljuhanhen havainto on mahdollista!

Tunturiseutujen linnut

Käsivarren tuntureilla, joista Lapland Hidea lähinnä on Ruossakero, esiintyvät, eräät kuitenkin harvinaisina ja satunnaisina, mm. maakotka (aquila chrysaetus), piekana (buteo lagopus), ampuhaukka (falco columbarius), tunturihaukka (falco rusticolus), riekko (lagopus lagopus), kiiruna (lagopus mutus), kapustarinta (pluvialis apricaria), keräkurmitsa (charadrius morinellus), tunturikihu (stercorarius longicaudus), tunturipöllö (nyctea scandiaca, tunturikiuru (eremophila alpestris), sinirinta (luscinia svecica), sepelrastas (turdus torquatus), lapinuunilintu (phylloscopus borealis), vuorihemppo (carduelis flavirostris), pulmunen (plectrophenax nivalis) ja kivitasku (oenanthe oenanthe).

Lapland Hiden männikkörinteen linnut

Lapland Hiden pihapiirissä ja sen mäntyrinteissä saattavat piipahtaa ruokailemassa mm. metso (tetrao urogallus), pohjantikka (picoides tridactylus), lapintiainen (parus cinctus), kuukkeli (perisoreus infaustus) ja taviokuurna (pinicola enucleator).

Lintuloma Lapland Hidessa

Lapland Hide antaa erinomaiset mahdollisuudet kattavaan Lapin lintujen tarkkailuun koko Käsivarren alueella. Lähteminen Markkinasta Lapland Hiden korkeatasoiseen erämaakeskukseen jokiveneillä tai Karesuvannosta helikopterilla vie linturyhmän hetkessä erämaan lintumaailman ytimeen. Omatoimisten ja opastettujen Lätäsenon varteen, soidensuojelualueelle sekä Ruossakerolle suuntautuvien lähiretkien lisäksi teemme joka lintuviikko (viikot 21-25) retken myös Jäämeren rannalle merenrantalintujen maisemiin.

Lapland Hidesta on mahdollisuus käydä helikopterilla Käsivarren tunturipahtojen parhaimmilla tunturihaukan ja kiirunoiden esiintymisalueilla sekä äärimmäisillä Käsivarren ja Tarvantovaaran erämaa-alueiden suo-ja tunturijärviseuduilla, joiden monipuolista Lapin lintujen kantaa ei juuri kukaan ole ennen käynyt varta vasten tarkkailemassa. Tule kokemaan lintuystäviesi kanssamme Lapin linnut kohokohtana omassa lintuharrastuksessasi!